Vak: Inleiding Bijbel NT
Docent: David Godecharle
Doelstelling: De studenten hebben door de beide vakken Inleiding Bijbel te volgen inzicht in het ontstaan, de opbouw en de inhoud van de Bijbel, de geschiedenis van Israël, de vorming van de canon, literaire vormen in de Bijbel, methoden van Bijbellezing en de relatie tussen het Oude en Nieuwe Testament.
De studenten ontdekken het Nieuwe Testament vanuit een literair perspectief. Ze hebben voeling met de geloofsvraag en de historische vraag naar Jezus. De opbouw en theologie van de evangeliën, de Handelingen van de Apostelen, en de Brieven van Paulus wordt toegelicht. De studenten begrijpen de geschiedenis en methodes van de interpretatie van het Nieuwe Testament.
De studenten beheersen de leessleutels om een Bijbeltekst vanuit meerdere kanten correct te benaderen, mede met het oog op het gebruik ervan in bezinningsmomenten, liturgische vieringen en homilieën.
De relevantie van de studie van het Nieuwe Testament in de wereld van vandaag wordt geduid. We verkennen het Nieuwe Testament als een literair en historisch gesitueerd geloofsgetuigenis. Aandacht gaat hierbij ook uit naar de historische oorsprong van deze geschriften in de figuur van Jezus en de vroege Jezusbeweging. Vervolgens wordt de inhoud en opbouw van de teksten besproken, waarin elementen van theologische eenheid en diversiteit worden geduid.
Literatuur: Cursus in de vorm van een reader.
Werkvorm: Vooral hoorcollege (nu via Zoom) met hier en daar een moment van persoonlijke vergelijking van enkele teksten. Gelegenheid om verduidelijkingsvragen te stellen is er altijd.
Examen: De stof wordt mondeling getoetst aan de hand van richtvragen.
Studiebelasting: In principe 16 contacturen. Daarnaast zelfstudie. Voor studenten die met deze stof nog weinig in contact zijn geweest, vraagt dit meer tijd dan voor de anderen.