De geschiedenis van kerk en christendom of het verhaal van de geschiedenis van God en zijn volk onderweg is van onschatbare waarde voor de betekenis van onze cultuur en samenleving. Hoe hebben christenen van allerlei slag – niet alleen gezagdragers, maar ook gewone gelovigen, kortom het gehele Godsvolk – de boodschap van Jezus doorheen de eeuwen ontvangen, ervaren, (opnieuw) vertaald en doorgegeven? Het christendom kreeg doorheen de tijd telkens opnieuw gestalte in specifieke historische contexten en wordt daarom als een historisch bepaalde religie beschouwd. De pluraliteit en historische complexiteit van de kerkgeschiedenis dient ook steeds verbonden te worden met deze historische context.
De studie van de geschiedenis van kerk en christendom laat ons toe om niet alleen het verleden, maar ook de eigen tijd beter te verstaan. Het is echter onmogelijk om de immense verscheidenheid van tweeduizend jaar christendom samen te vatten in een volledige en allesomvattende geschiedenis. Deze cursus verschaft daarom een eerste bescheiden inkijk in de rijke geschiedenis van het christendom in drie chronologische delen: de Middeleeuwen (500-1500), de Nieuwe Tijd (1500-1789) en de Nieuwste Tijd (1789-heden). Een klein stuk van deze cursus overlapt met de stof van de inleidende cursus Kerkgeschiedenis I. Een aantal zaken die aan bod komen heb je dus wellicht al eens gehoord en/of gestudeerd. Bij elk van de drie delen hoort een reflectieopdracht waarin dieper wordt ingegaan op een specifiek thema of een specifieke tekst.
We starten de cursus met een korte reflectie over de Antwerpse kathedraal om deze cursus kerkgeschiedenis te symboliseren (met dank aan Dr. Dries Bosschaert). De chronologisch tabel en tijdsbalk op daarop volgende bladzijden fungeren als referentiekader en achtergrond voor deze cursus. De chronologische tabel bevat belangrijke sleutelmomenten en ankerpunten. De tijdstabel geeft een overzicht van de voornaamste gebeurtenissen.
Elk hoofdstuk is op dezelfde manier opgebouwd.
- Je krijgt een volledig uitgeschreven cursustekst met verwerkende vragen.
- Een powerpoint met schema’s en afbeeldingen helpt om het geheel te structuren.
- In een kort inleidend filmpje licht ik de rode draad van elk hoofdstuk toe.
- Boekreferentie: K. Schelkens, P. van Geest & J. van Gennip, Het katholicisme in Europa. Een geschiedenis, Amsterdam, Boom, 2018.
- (voor vragen over de planning van het examen, gelieve niet naar de docent te mailen, maar naar higw@bisdomantwerpen.be )