vergelijken van canons

Naamloos Forums Inleiding Bijbel – OT vergelijken van canons

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • #3011
  NathalieGeerts
  Geblokkeerd

  Is het de bedoeling dat we ook kunnen aangeven hoe bepaalde zaken in de protestantse canons en of of andere canons worden genoemd … bv pseudepigraaf

  ik meen dat de doelstelling is dat we “onze bijbel” kunnen begrijpen (in vgl met septuagint en of hebreeuwse canon) maw welke boeken wel of niet canoniek zijn of apocrief of deuterocanoniek

  #3057
  Myriam Smits
  Moderator

  Je dient het woord pseudepigraaf te kunnen verklaren en een voorbeeld ervan te geven. Je vindt een voorbeeld in het schema in de powerpointpresentatie (dia 5 powerpointpresentatie les 10 oktober)

  #3121
  Lesley Colin
  Deelnemer

  Ik begrijp het verschil tussen canoniek, deuterocanoniek, apocrief, enz.
  Wat ik niet weet of kan, zijn voorbeelden geven. Hoe kunnen wij uit onze bijbel (of andere bron?) voorbeelden geven van een apocrief boek aangezien al deze boeken bij mijn weten ofwel canoniek of deuterocanoniek zijn die door het concilie van Trente zijn vastgelegd.

  #3125
  Myriam Smits
  Moderator

  Het is inderdaad onmogelijk om een voorbeeld van een apocrief boek uit de inhoudstafel van je Bijbel te halen. Naast de Bijbel is het echter op het examen ook toegestaan om het overzicht te gebruiken met de Hebreeuwse Bijbel en Septuagint. In deze laatste staan een aantal boeken die niet voorkomen in de TeNaCh en het Oude Testament in de Rooms-katholieke Bijbel (Psalm 151, Psalmen van Salomo, 3 Makkabeeën, 4 Makkabeeën, 1 Ezra). Deze boeken zijn dus voorbeelden van apocriefe boeken, zowel in de Rooms-Katholieke als in de Protestantse traditie.

  Let op: in de protestantse traditie worden deze boeken ook apocriefe boeken genoemd en NIET pseudepigrafen. Pseudepigrafen zijn joodse religieuze boeken, ontstaan tussen 2de e v. Chr en de 2de. na Chr, die niet zijn opgenomen in de Septuagint en het Oude Testament. In de Rooms-Katholieke traditie worden alle joods religieuze boeken, dus ook deze boeken, die niet zijn opgenomen in de canon van de Bijbel apocrief genoemd.

  • Deze reactie is gewijzigd 2 jaren, 2 maanden geleden door Myriam Smits.
4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
x

We gebruiken cookies om u een optimale surfervaring te bezorgen en de website te verbeteren, indien u wil kan u uw voorkeuren aanpassen.

Toestaan Weigeren Aanpassen