overzicht benaderingswijzen

Naamloos Forums Inleiding Bijbel – OT overzicht benaderingswijzen

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #3194
  Myriam Smits
  Moderator

  Vraag: waar plaatsen we in het overzicht met opsplitsing in diachronische of synchronische methode de sociologische, cultureel-antropologische en de op traditie gebaseerde benaderingswijzen?

  In het document staat op p. 20-22 de sociologisch en cultureel-anthropologische benaderingswijzen beschreven. Uit deze beschrijving kunnen we concluderen dat het moeilijk is om beide benaderingswijzen in één van beide categorieën in te delen. Beide benaderingswijzen zijn nuttig om bepaalde aspecten van de bijbelteksten beter te verstaan. Deze aspecten hebben te maken met het leefmilieu waarin deze tekst is ontstaan (Sitz im Leben). Bestudering van deze aspecten wordt reeds langer meegenomen in de exegese. Sinds de Formgeschichte (vormkritiek) is er immers in de exegese expliciet aandacht voor de ‘Sitz im Leben’ van een tekst. Sitz im Leben duidt op het leefmilieu waarin de tekst is ontstaan. De vormkritiek hoort bij de diachronische methodes. Als je de nadruk legt op het vertrekpunt van de sociologische en cultureel-anthropologische benaderingswijzen, namelijk de tekst zoals die nu voor ons ligt, dan is het een synchrone methode. Om die reden heb ik ze niet opgenomen in het overzicht.

  Voor de op traditie gebaseerde benaderingswijzen (zie p. 16-19) geldt iets gelijkaardigs: de focus ligt niet op de groei van de tekst of op de tekst zoals die nu is, wat het indelingscriterium is voor het opsplitsen in diachronische of synchronische methodes. Vandaar dat ik ze niet heb opgenomen in het overzicht.

  Tot slot:
  Het overzicht is bedoeld als hulpmiddel bij het bestuderen van de leerstof in het document ‘De interpretatie van de Bijbel in de kerk’. Het vervangt niet de bestudering van de aangegeven pagina’s.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
x

We gebruiken cookies om u een optimale surfervaring te bezorgen en de website te verbeteren, indien u wil kan u uw voorkeuren aanpassen.

Toestaan Weigeren Aanpassen