Bijbelse chronologie – geschiedkundige chronologie

Naamloos Forums Inleiding Bijbel – OT Bijbelse chronologie – geschiedkundige chronologie

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • #3197
  Myriam Smits
  Moderator

  VRAAG 20 student somt de verschillende periodes in de geschiedenis van het oude Israël in chronologische volgorde op (Lefevre) : zie samenvatting les 2 p. 3 onderaan of de vette kopjes in de tekst onder de tijdlijn in scans van de tijdlijn van Lefevre.
  VRAAG 24 student geeft de bijbelse chronologie (? zonder tijdsaanduidingen: aartsvaders en moeders, Israël en Egypte, vervolgens …): zie de opsomming op dia 9 van powerpointpresentatie 10 oktober 2020

  Let op: de doelstellingen en de examenvragen zijn niet hetzelfde. Voor het beantwoorden van examenvragen maak je gebruik van de kennis/vaardigheden verwoord in verschillende doelstellingen.

  #3206
  IsabelKindt
  Deelnemer

  beste
  als ik het dus goed begrijp is bijbelse geschiedenis = periodes zonder tijden DUS:
  -aartsvaders en aartsmoeders
  -Israël in Egypte
  -uittocht uit Egypte, woestijntocht, Mozes
  -inbezitname beloofde land, tijd van de rechters
  -monarchie onder koning Saul, David en Salomo
  -van de rijksscheuring tot de val van Samaria
  -van de val van Samaria tot de val van Jeruzalem
  -de Babylonische ballingschap
  -de Perzische tijd
  -de Hellenistische tijd
  -de Romeinse tijd tot tweede Joodse oorlog

  Geschiedenis volk Israël = met tijden = Lefevre = chronologie?

  #3208
  Nancy Dumon
  Deelnemer

  Beste Myriam.

  Ik begrijp dat inhoudelijk tussen de bijbelse en gewone geschiedenis”lijn” inhoudelijk een verschil is, vooral omdat de geschiedenis gebruik maakt van oa de bijbel en andere archeologische vondsten.
  En dus waarschijnlijk de gewone geschiedenis tijdslijn uitgebreider is dan de bijbelse geschiedenislijn.
  En oa bij de bijbelse geschiedenislijn andere elementen soms (niet altijd) belangrijk waren om de bijbel chronologisch te kunnen begrijpen, waar sommige gebeurtenissen geen betekenis hebben binnen onze huidige geschiedenislijn.
  vb Jacob vertrek uit hongersnood naar Egypte, waar dit element belangrijk is binnen de bijbelse chronologie, maar dit gegeven op de geschiedenislijn van Israel zelf minder betekenis had. En daar eerder het totale plaatje, context van Israel in Egypte belangrijk was.

  Waar ik wat in de war mee ben op blz 3 van les 2 is dat er bij de bijbelse chronologie de historische datums staan. En bij de “gewone” geschiedenis van Israel geen historische data zijn vermeld.
  Is dit toeval, of heeft dit wel degelijk ergens een achterliggende betekenis?

  #3209
  Myriam Smits
  Moderator

  In de oudheid kenden de mensen geen doorlopende jaartelling. Bij iedere nieuwe koning begon de jaartelling opnieuw. Op basis van de regeringsjaren van koningen en faroa’s, die te vinden zijn in teksten uit Egypte en Mesopotamië stelden de onderzoekers een relatieve chronologie op: gebeurtenissen worden gerelateerd aan elkaar: koning x regeerde … jaar na koning y. Op basis van aanduidingen over sterren en planeten, bijvoorbeeld zonsverduistering of de verschijning van een komeet, – vaak beschreven met een verwijzing naar het regeringsjaar van de koning – zijn onderzoekers in staat om bepaalde absolute data (in de Gregoriaanse jaartelling) in deze relatieve chronologie te voegen. Astronomische gebeurtenissen zijn immers met een grote nauwkeurigheid vast te stellen, ook al hebben ze eeuwen geleden plaatsgevonden. Deze manier van werken maakt het dus mogelijk om gebeurtenissen binnen onze Gregoriaanse kalender te plaatsen.
  Hoe verder in het verleden gebeurt, hoe groter de onzekerheid van de datering. Dit is de wijze van werken in het vakgebied geschiedenis en is dus de gewone chronologie.
  De bijbelse chronologie is gebaseerd op de tijdsaanduidingen die je in de Bijbel vindt. Deze tijdsaanduidingen zijn ook relatief geformuleerd. In de Bijbel vind je enkele gebeurtenissen die ook in buitenbijbelse bronnen vermeld zijn. Hierdoor is het mogelijk om een absolute datum op een bijbelse gebeurtenis te plakken, bijvoorbeeld 587 v. Chr voor de Babylonische ballingschap.

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
x

We gebruiken cookies om u een optimale surfervaring te bezorgen en de website te verbeteren, indien u wil kan u uw voorkeuren aanpassen.

Toestaan Weigeren Aanpassen